© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

DE MUZIEKKAPELLEN

Muziekkapel  Vondelpark (1873)

Deze gietijzeren koepel, gebouwd op een bakstenen basement, is ontworpen door vader en zoon Zocher. Ze kregen daartoe opdracht van de Vereeniging tot oprichting van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam. De loopbrug  naar het eiland dateert uit het begin van de twintigste eeuw. De muziektent is een rijksmonument.

Muziekkapel Ransdorp (1923)

De muziektent Ransdorp is gebouwd door de leden van de plaatselijke fanfare Wilhelmina.  De leiding daarbij had Cornelis Schreuder, dorpstimmerman uit Ransdorp. Het materiaal voor de gepotdekselde muziekkoepels werd geleverd door de Gemeente Amsterdam. Zij had kort daarvoor een aantal Waterlandse dorpen geannexeerd. Rijksmonument sinds 1998. 

Muziekkapel Artis (vh Thorbeckeplein) (1985)

 Deze tent stond vanaf 1985 op het Thorbeckeplein. Toen het plein werd opgeknapt werd ze in 2011 verplaatst naar de dierentuin Artis. In Artis stond ooit de oudste muziekkoepel van Amsterdam (1853-1939). De huidige kapel staat voorbij de grote vijvers. Daar worden ’s zomers  concerten georganiseerd.

Muziekkapel Oosterpark (1908/9)

De gietijzeren muziektent in het Oosterpark, dat in 1894 werd geopend, is van de hand van de architect van het park, Leonard Springer. Het park werd in 1894 geopend, de kapel is in 1908/09 geplaatst. Voorafgaand aan de renovatie van het gehele park is in 2013 de koepel opgeknapt.

Muziekkapel Durgerdam (1923)

Deze gepotdekselde houten muziekkoepel is begin jaren twintig gebouwd door leden van de plaatselijke fanfare Hou en Trou. In 1998 is ze gerenoveerd en in 2003 als gemeentelijk monument erkend. De drie nog bestaande Waterlandse kapellen zijn identiek aan elkaar. Die in Zunderdorp is in de jaren zestig gesloopt. 

Muziekkapel
Schellingwoude (1922)

Een van de drie nog bestaande Waterlandse muziektenten. Zij werden rond 1922 gebouwd door leden van de plaatselijke fanfare orkesten o.l.v. de Ransdorpse timmerman Cornelis Schreuder. In 2006 werd de gerenoveerde koepel, sinds 2004 een gemeentelijk monument, feestelijk geopend nadat deze enkele meters was verplaatst vanwege nieuwbouw.